Bladluis bestrijden zonder gif op een natuurlijke manier (2024)

De bladluis is een piepkleine plantenetende insect van ongeveer een halve millimeter. Het beestje voedt zich met de cellen van een plant en is meestal groen van kleur, maar er is ook de witte bladluis, de zwarte, gele, rode en zelfse de paarse bladluis. Als je kleine beestjes op je plant ziet, heb je grote kans dat het om een de bladluis gaat.

De oorzaak van luizen in planten

Voordat we het gaan hebben hoe je ervan af komt, moeten we eerst even stilstaan bij de oorzaak van het probleem. Hoe komt de bladluis op jouw planten terecht? Bladluizen (in de volwassen fase van hun leven) kunnen vliegen! Zo komen ze met tocht de kamer in of verspreiden ze zich in je tuin door de wind. Maar ook de bodem speelt mee in het verhaal. Als de bodem van je planten genoeg voedingsstoffen heeft, kan de plant zich beter verweren tegen de luis.

Hoe bladluizen zich voeden

Als de luizen het op jouw planten hebben gemund, dan zullen ze zoeken naar het groeipunt van de plant (zoals de top van een jonge stengel) om zich daar te verschransen. De ideale plek is die plek op de plant waar nieuw en groeiend blad ontstaat en dan is de voorkeur om plaats te nemen aan de onderkant van een blad.Ook bij bloemknoppen is veel voedsel te vinden voor de bladluis.

Voortplanting

De uitscheiding van de luis noemen we honingdauw. Dit is een zoete nectar-achtige vloeistof die voor andere insecten weer als voedsel dient. Bladluizen planten zich razendsnel voort en baren soms levende jongen, zonder een eistadium (vooral in de zomer) en soms worden eitjes gelegd. Er is bovendien geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig om te kunnen voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 generaties luizen in je tuin hebben gewoond! In het voorjaar worden er ook luizen geboren met vleugels. Zij reizen met de wind van plant tot plant en zoeken de smakelijkste planten uit.

Bladluizen vormen een zeer omvangrijke groep insecten. Onderstaande soorten zijn de meest voorkomende bladluizen.

Bladluis bestrijden zonder gif op een natuurlijke manier (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6091

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.