Kur korumalı mevduatta kur düşerse, farkı hesap sahibi ödeyecek (2024)

Ekonomi

Kur korumalı mevduatta kur düşerse, farkı hesap sahibi ödeyecek (1)

Kur korumalı TL mevduat hesabı vade gününden önce kapatılırsa ve hesap kapatıldığında mevcut kur vade başındaki kurdan düşük olursa, bakiye düşük kura göre güncellenecek. Aradaki fark da hesap sahibi kişiden alınarak Hazine'ye aktarılmak üzere Merkez Bankası'na gönderilecek.

24.12.2021 14:25 Güncelleme: 14:33

'); }

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün, 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlara ve Katılma Hesaplarına İlişkin Uygulama Esasları' başlıklı 9 maddelik bir açıklama yayınladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 9 maddelik açıklamasında yer alan kısım şöyle:

Kur korumalı mevduatta kur düşerse, farkı hesap sahibi ödeyecek (2)

Açıklamada, hesabın vadeden önce bozulması durumunda uygulanacak olan prosedürü anlatan 8'inci madde dikkat çekti.

8'nci maddede yer alan bilgiye göre, kur korumalı TL mevduat hesabının belirlenen vadeden önce kapatılması durumunda, eğer güncel kur vade başındaki kurdan yüksekse, Hazine tarafından hesap sahibine bir ödeme yapılmayacak.

Ancak güncel kur vade başındaki kurdan düşük olursa, aradaki fark hesap sahibi yurttaştan alınarak Hazine'ye aktarılmak üzere Merkez Bankası'na gönderilecek.

ANAPARADAN KESİLECEK

Örnek üzerinden anlatmak gerekirse;

Bir kişinin, dolar kuru 10 TL iken 100 bin lirasını 3, 6, 9 veya 12 ay vadeyle kur korumalı TL mevduat hesabına yatırdığını düşünelim.

Bu hesap vade süresinden önce herhangi bir gerekçeyle kapatılırsa ve dolar kuru, hesabın bozulduğu gün 8 TL'ye düşerse, 100 bin liralık hesap bakiyesi düşük kur üzerinden güncellenecek ve oluşacak 20 bin liralık fark, kişinin hesabından alınarak banka tarafından Hazine'ye aktarılacak. Bu kişi ayrıca bankanın belirlediği faizden de yararlanamayacak.

Yani 100 bin TL ile açılan ve vadesinden önce kapatılan mevduat hesabında, kurun 2 TL düşmesinden dolayı 20 bin TL'lik zarar oluşacak.

Eğer vade dolduğunda hesap kapatılırsa, kurun düşmesi nedeniyle herhangi bir zarar söz konusu olmayacak. Kişi yatırdığı parayı, banka tarafından vade için belirlenen faizle birlikte çekebilecek.

Mevduat Hesabı, Son Dakika

Son Dakika Ekonomi Kur korumalı mevduatta kur düşerse, farkı hesap sahibi ödeyecek - Son Dakika

    Yorumlar (2)

  • DOĞRUCU DOĞRUCU : Baştan sona hatalı bir iş , dövizde vatandaşını tuzağa düşüren devletin yeni tezgahı bu, dolardan terste kalan vatandaş 40 yıl geçse zararını kurtarmadan sizce TL ye dönermi? 11 9 Yanıtla
  • Demeikan Gundogdu: Merkez bankasinin insafina kalmis desene en guvenceli yer yastigin alti saten onumuz kis sicak tutar .yani sure bitiminde kesinlikle vatandasa birakilan .sadece hüzün ve hüsran bunu goremezlikten gelemezler. 3 12 Yanıtla
  • 17:00 Gazipaşa'da bitki koruma ürünleri ve gübre bayileri denetlendi

    Antalya'nın Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Gazipaşa'da faaliyet gösteren bitki koruma ürünleri bayileri ile gübre takip sistemi kapsamında denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde, bitki koruma ürünleri ve gübrelerin kalite ve güvenirliği artırılmaya çalışıldı. Eksikliklerin giderilmesi için bayilere uyarılar yapıldı.

  • 16:56 Manisa Valisi Enver Ünlü, kadın istihdamını artırmak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı

    Manisa Valisi Enver Ünlü, özel bir firma ile iş birliği protokolü imzalayarak kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Protokol kapsamında 2024 yılında 8 bin 209 kişi işe yerleştirildi ve Manisa özel sektör işe yerleştirme sıralamasında 4. sıraya yükseldi. Vali Ünlü, kadın istihdamının önemine vurgu yaparak, güçlü kadının güçlü aile ve güçlü toplum demek olduğunu ifade etti.

  • 16:27 Çarşamba Ticaret Borsası Ramazan Yardımlarını İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırdı

    Çarşamba Ticaret Borsası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle her yıl gerçekleştirdiği ramazan yardımlarını bu sene de ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Ramazan ayında 600 adet yardım kolisi hazırlanarak dağıtılan yardımlar, borsa üyeleri aracılığıyla Çarşamba'da bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Borsa yönetimi, sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini belirtti ve herkese hayırlı Ramazanlar diledi.

  • 16:26 DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarını tebrik etti

    Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Bülent Nuri Çavuşoğlu ve diğer ilçe belediye başkanlarını tebrik etti. Yerel seçimlerin geride bırakıldığı vurgulayan DENİB Başkanı Memişoğlu, ekonomi politikalarına odaklanılması ve uluslararası pazarlarda rekabetçiliğin güçlendirilmesi temennisinde bulundu.

  • 16:22 GTB Başkanları: Türkiye'nin önünde 4 yıllık seçimsiz bir süreç var, ekonomiye odaklanılmalı

    Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Türkiye'nin önünde 4 yıllık seçimsiz bir süreç olduğunu belirleterek, bu konjonktürde ekonomiye odaklanılması gerektiğini ifade etti. GTB Başkanları, seçim sonuçlarının hayırlı olması temennisinde bulunarak, Türkiye'nin artık zaman kaybetmeden gerçek gündemi olan ekonomiye yönelmesi gerektiğini vurguladılar.

  • 16:21 İklim değişikliği ve tarımda yapılan hatalar dünyada arazi tahribatına yol açıyor

    Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve tarımda yapılan hatalardan dolayı dünyada yılda yaklaşık 12 milyon hektar arazinin bozulduğunu söyledi. Konukcu, arazi tahribatının önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve ekolojik sürdürülebilirliği arttıracak arazi yönetim uygulamalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin arazi tahribatından en fazla etkilenen ülkeler arasında olduğunu belirten Konukcu, kurak ve yarı kurak bölgelerde arazi tahribatının daha fazla olduğunu söyledi.

  • 16:21 GSO Başkanı Adnan Ünverdi: Seçim Sonuçlarından Sonra Öncelik Ekonomi Olmalı

    Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin demokratik bir olgunlukla geçtiğini belirterek, "Seçim sonuçlarının ülkemize, şehrimize ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Artık öncelikli gündemimiz olan ekonomiye odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı.

  • 15:29 İzmir'de iş dünyası temsilcileri seçim sonuçlarını değerlendirdi

    İzmir'de iş dünyası temsilcileri, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni değerlendirdi. İTB Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin uluslararası kredibilitesini artıracak adımların atılması gerektiğini belirtirken, İZTO Başkanı Mahmut Özgener ise ekonominin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini vurguladı. Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Başkanı Sibel Zorlu ise altyapı yatırımlarının artırılması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kur korumalı mevduatta kur düşerse, farkı hesap sahibi ödeyecek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.