Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein (2024)

Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein (1)

Ramen wassen is voor veel mensen een klusje dat we maar al te graag uitstellen. Maar op een gegeven moment zijn die vlekken en vingerafdrukken, vooral als de zon zo mooi op je ramen schijnt, niet meer te negeren. Tijd dus om je ramen te zemen! Maar hoe zorg je ervoor dat je geen strepen krijgt na het ramen wassen? In deze blog geven we je de beste tips voor het streeploos ramen wassen.

Bekijk hier onze raamwissers die je nodig hebt voor het zemen van je ramen.

Wat heb je nodig om ramen te wassen?

Om die gewilde streeploze ramen te krijgen hoef je geen trucjes of exclusieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Voor het streeploos wassen van je ramen heb je het volgende nodig:

  • Emmer
  • Trekker of een raamwisser
  • Spons
  • Zeem (bij voorkeur natuurzeem)
  • Microvezeldoek
  • Keukentrapje
  • Oude kranten (optioneel)
  • Afwasmiddel, ammoniak of schoonmaakazijn

Ramen wassen zonder strepen

Nu je alles hebt, is het tijd om je ramen te wassen. Met onderstaand stappenplan heb je gegarandeerd glanzende en streeploze ramen:

  1. Ga je binnen aan de slag? Haal alles van de vensterbank af, dat werk makkelijker en zo kan je niets omstoten. Voor hoge ramen is het handig om een keukentrapje erbij te pakken. Zo kan je gemakkelijk overal bij.
  2. Heb je hardnekkige vlekken op je ramen, zoals vogelpoep of bijvoorbeeld zand? Zorg ervoor dat je deze eerst verwijderd. Zand aan de buitenkant van je ramen verwijder je met een tuinslang en vogelpoep met een beetje tandpasta.
  3. Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader. Ga je liever voor een huis, tuin en keukenoplossing? Ramen zemen met warm water en een gesneden ui kan strepen voorkomen. Sopje klaar? Pak een trekker, spons, zeem en een doek en je kunt aan de slag.
  4. Maak met de spons het raam goed nat, veel vuil zal nu al door de spons worden opgenomen. In de hoekjes zit vaak ook veel vuil. Maak een nieuw sopje en maak het raam nu nogmaals schoon.
  5. Neem nu de trekker. Werk altijd van boven naar beneden anders loopt het water naar beneden op de plek die je net hebt gedroogd. Het beste is om in één beweging van links naar rechts te werken van boven naar beneden. Wanneer je de trekker namelijk optilt ontstaat er een streep. Je kunt ook banen maken van boven naar beneden, zorg dan altijd dat de nieuwe baan de voorgaande overlapt. Neem de trekker af met de vochtige zeem, vóór elke nieuwe baan.
  6. Boen met een krantenprop eventuele strepen weg. De krant neemt overgebleven vocht op en laat geen strepen achter.
  7. Maak met een microvezeldoek het kozijn en devensterbank schoon.

Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein (2)

Wanneer kun je het beste je ramen wassen?

Juist op een zonnige dag zie je die vervelende vlekken en dat vuil goed op je ramen en wil je misschien het liefst meteen aan de slag. Toch kan je dan beter niet je ramen wassen. Was de ramen op een bewolkte dag. Door de zon drogen de ramen sneller en zullen er snel strepen ontstaan.

Hoe vaak moet je je ramen schoonmaken?

Wanneer je je ramen wilt lappen, bepaal je natuurlijk helemaal zelf en is afhankelijk van hoe snel je ramen vies worden. In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken. Het goed onderhouden van je ramen kost minder tijd en zorgt ervoor dat je met plezier naar buiten kijkt.

Krassen na het ramen zemen

Oei, ben je net klaar met je ramen wassen en heb je krassen op je mooie blinkende ramen? Dit kan komen doordat:

  • er nog zand op je ramen zat. Spoel of veeg eerst al het grove vuil van de buitenkant van je ramen. Dit kan je het beste schoonmaken met een tuinslag of een zachte borstel. Hierdoor neemt je spons geen oneffenheden op en zal je dus ook geen krassen krijgen.
  • je het verkeerde materiaal gebruikt. Gebruik een goede spons zonder schuurkrant, een zeem van topkwaliteit en een goede microvezeldoek. Hierdoor zul je geen onnodige krassen krijgen op je ramen.

Bekijk hier onze raamwissers die je nodig hebt voor het zemen van je ramen.

Over de schrijver

Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein (3)

Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein (2024)

FAQs

Ramen wassen zonder strepen | De beste tips voor streeploze ramen - Plein? ›

Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.

Hoe krijg ik mijn ramen streeploos? ›

Zonder strepen de ramen wassen
  1. Doe een scheut azijn in een emmertje lauw tot warm water. ...
  2. Trek nu met een raamwisser het water in één vlotte beweging weg. ...
  3. Ga geen twee keer over dezelfde plaats met je raamwisser, want zo krijg je strepen.
  4. Ga met een microvezeldoek over de randen van het raam, en klaar!
Feb 21, 2024

Wat doe je in water om ramen te wassen? ›

Benodigdheden voor ramen wassen
  • Een emmer met koud of lauw water.
  • Afwasmiddel en eventueel wat azijn.
  • Een vochtige doek/zeem en een spons.
  • Een goede raamwisser of trekker.
  • Een droge theedoek of een droge, pluisvrije doek.
  • Een trapje als je hoge ramen hebt.

Wat is het beste om ramen te wassen? ›

Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.

Hoe krijg je strepen uit ramen? ›

Strepen: het eeuwige probleem

Het effectiefst is gewoon lauw water met een scheutje azijn of citroensap gebruiken. Ook glansspoelmiddel voor de vaatwasmachine heeft hetzelfde effect.

Is azijn goed voor ramen? ›

Er zijn verschillende middelen om ramen wassen zonder strepen goed uit te voeren. Ten eerste kun je gebruikmaken van afwasmiddel of allesreiniger. Azijn werkt ook heel goed, maar je raam zal sterk naar azijn gaan ruiken. Met een beetje citroensap kun je die geur onderdrukken.

Wat voor spul gebruiken glazenwassers? ›

Afwasmiddel wordt verreweg het meest gebruikt onder de beroepsglazenwassers. Het heeft een ontvettende werking, glijdt goed over het raam en ruikt vaak ook nog eens fris. Daarnaast worden de afwasmiddelen vaak met (PH) neutrale zeep gemaakt, wat niet alleen beter is voor de huid, maar ook voor het milieu.

Is Dreft goed voor ramen? ›

Dreft is een wondermiddel voor schone ramen. Je hoeft maar een klein beetje te gebruiken. Als je teveel Dreft gebruikt gaat het erg schuimen, en veel sop is niet handig met ramen wassen. Je hoeft maar een kleine beetje Dreft of een ander afwasmiddel aan het water toe te voegen.

Welk sop gebruikt een glazenwasser? ›

Het perfecte sopje voor het ramen wassen

Gebruik een speciale glasreiniger zoals bijvoorbeeld Buzil Windowmaster G525 deze reiniger bevat het anti-soillingeffect dat geen vettige laag achterlaat op de ramen en zelfs vuil makkelijker verwijderbaar maakt.

Hoe krijg je hele vieze ramen schoon? ›

Voor erg vuile ramen gebruik je een spons en een emmer. Reinig van boven naar beneden om druppels te voorkomen en veeg waterranden van de raamkozijnen zodat het hout niet beschadigd wordt. Sommige mensen gebruiken graag een zeemleren / chamois of microvezel doekje om glas droog te poetsen.

Waarom ui in water ramen wassen? ›

"Je maakt een teiltje lauw water, snijdt twee uien doormidden, gooit ze erin en zemen maar! De sappen van de ui zorgen ervoor dat alle stofjes en vetten het beste van de ramen verdwijnen."

Kun je ramen wassen in de zon? ›

Ramen zemen met zonlicht is niet aan te raden, omdat het glas warm wordt door de warmte van de zon. Hierdoor verdampt het schoonmaakmiddel een stuk sneller en dat heeft lelijke strepen op de ramen tot gevolg. Je maakt het raam dus het beste schoon bij bewolkt weer, of wanneer de zon niet direct op de ramen schijnt.

Hoe vaak moet je de ramen wassen? ›

Hoe vaak ramen wassen? Een algemene richtlijn is om één keer per anderhalve maand of per twee maanden de ramen aan de buitenkant te wassen. Binnen worden je ramen minder vies en is één keer per vier maanden voldoende.

Kun je ramen wassen als het regent? ›

Het heeft absoluut geen zin om de ramen te wassen, wanneer het regent. Als dit echt waar was dan zou glazenwassen in Nederland onmogelijk zijn, want volgens het KNMI valt er ieder jaar op zo'n 100 dagen regen.

Wat kost een glazenwasser per keer? ›

Wat zijn de gemiddelde kosten van een glazenwasser? Gemiddeld betaal je voor het lappen van de ramen een bedrag tussen de €20 en €50 per keer.

Kun je ramen zemen met koud water? ›

Heet water is niet noodzakelijk. Hoewel dit vaak gedacht wordt, kun je je ramen ook gewoon met lauwwarm of zelfs koud water te wassen. Het effect zit het hem in het soort schoonmaakmiddel in het water. Strepen kun je vermijden door een beetje afwasmiddel of soda aan het water toe te voegen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6023

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.