Faiz Hesaplama | Bankaların Mevduat Faiz Oranları - Hangikredi.com (2024)

Mevduat Hesabı Türleri Nelerdir?

Türk Lirası, döviz ya da altın türündeki birikimlerimizi bankada muhafaza etmemizi sağlayan mevduat hesaplarının vade, yetki ve amaca göre farklı alt türleri vardır.

Amacına göre mevduat hesapları tasarruf mevduatı ve ticari mevduat olarak ikiye ayrılır.

  • Tasarruf Mevduatı: Vadesi 1, 3, 6 yada 12 aylık olarak mevduat sahibi tarafından belirlenen ve vade bitiminde faiz getirisi sağlayan hesaplardır.
  • Ticari Mevduat: Ticari işlemler amacıyla firmaların sahip olduğu mevduat hesaplarıdır.

Mevduat hesapları vadesine göre de farklı isimlerle anılır.

  • Vadesiz Mevduat: Vadesiz mevduatlar normal banka hesaplarıdır. Paranızı muhafaza edebileceğiniz, dilediğiniz zaman para çekip para ekleyebileceğiniz ve bankacılık işlemleri gerçekleştirebileceğiniz hesaplardır.
  • Vadeli Mevduat: Vadesiz mevduat hesabınıza bağlı olara açılan vadeli mevduat hesabı, paranızın belirlenen faiz oranı üzerinden, belli bir vadede getiri sağladığı hesaptır. Tüketicinin belirlediği 1, 3, 6 ya da 12 aylık vadelerle açılabilen bu hesaplar risksiz yatırım araçlarındadır. Vade bitimine kadar paranın çekilmemesi prensibine dayandığından bu hesaplara yatırdığınız parayı dilediğiniz zaman çekemezsiniz.
  • İhbarlı Mevduat: Hesap sahibinin, bankadan para çekmek istediğinde belli bir süre öncesinden bankaya haber vermesini gerektiren hesaplardır. Bankalar ihbarlı mevduat hesabından para çekilebilmesi için genellikle 7 gün önceden haber verilmesini şart koşarlar. 7 gün önceden haber verilmemesi durumunda bankanın parayı vermeme hakkı bulunur.
  • Kırık Vadeli Mevduat: Vadeli hesap işlemlerinden tek farkı 1, 3, 6, 12 ay kuralına uyamayacak olanlar için geliştirilmiş sistemi. 1-3 ay arasında belirlenen vade süreleri otomatik olarak kırık vadeli mevduat adı altında değerlendirilir.
  • Birikimli Mevduat: En az 5 sene vade ile açılabilir. Sözleşmede belirtileceği üzere 1 aylık ya da 5 aylık süreler ile hesaba para yatırılabilir. Bu mevduat hesaplarına değişken faiz uygulanabilir.
  • Birikim Hesabı: Vadeli mevduata alternatif bir ürün olan birikim hesabı gecelik faiz işleyen bir hesap türüdür. Herhangi bir vade kısıtı olmadan istenilen her an para çekilebilir, para yatırılabilir.

Bunlara ek olarak tassarruf yetkisine göre, para cinsine göre ya da hesap sahibine göre de mevduat hesaplarını sınıflandırmak mümkün.

Mevduat Faiz Oranları Neye Göre Belirlenir?

Faiz paranın maliyetidir. Bankalar, tüketicilerden topladıkları mevduatı, diğer tüketicilere kredi olarak kullandırdığından her iki ürünün faizini belirlerken de bu işlemlerden dolayı oluşacak maliyeti göz önünde bulundururlar. Bankalar faiz oranını; reel risksiz faiz oranına, beklenen enflasyon oranına, vade risk primine, temerrüt risk primine ve likidite risk primine bakarak belirlemektedir.

Günlük, Aylık ve Yıllık Mevduat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Günlük, aylık ve yıllık faiz ne olursa olsun mevduat hesaplaması yapılırken sabit br formül kullanılır. Faiz hesaplaması için genel olarak şu formül kullanılmaktadır:

Anapara x Faiz Oranı x Vade (gün)/36500

Bu işlem ile bulunan tutar stopajsız sonuç olacağından güncel mevduat stopaj oranı ile ne kadar kesinti yapılacağının da hesaplanması gerekir. Bu işlemi daha kolay şekilde ve direkt stopaj kesintisi ile birlikte görebilmek için HangiKredi mevduat hesaplama aracından destek alabilirsiniz.

Mevduat Nedir?

Mevduat, en basit tanım ile bankada bulunan ve tüketiciye ait olan paradır. Standart bir banka hesabında yer alan bakiye, mevduat olarak tanımlanabilir. Mevduatınız, bankaya, faizli ya da faizsiz bir şekilde geri almak şartıyla yatırdığınız paradır. Vadeli bir mevduat hesabınız varsa bankanın sunduğu mevduat faizi oranı üzerinden hesaplama yapılır ve mevcut paranız değer kazanır.

Mevduat Hesabı Nedir?

Bankaya para yatırabilmeniz için bir mevduat hesabına sahip olmanız gerekir. Mevduat hesabı tasarruf etme, ödeme yapma, havale/EFT gerçekleştirme gibi işlemlerde kullanabileceğiniz, vadeli olması durumunda faiz kazanabileceğiniz, kredili olması durumunda ise acil nakit ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir bankacılık hizmetidir. Aynı anda birden fazla bankada hesap açabileceğiniz gibi aynı bankada da birden fazla hesap açabilirsiniz. Sahip olduğunuz mevduat hesabındaki parayı ödemelerinizde kullanabilmek için bankadan bir kart talep edebilirsiniz. Bu kartı alışverişlerinizde kullanmanız mümkündür.

Bankalar pek çok farklı mevduat hesabı hizmeti sunar. Başlıca hesap türleri şöyledir:

  • Vadesiz hesap
  • Vadeli hesap
  • Kredili mevduat hesabı
  • Döviz hesabı
  • Altın hesabı
  • Dönem ödemeli hesap
  • Çeyiz hesabı
  • Birikim hesabı

Kredili Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Kredili mevduat hesabı (KMH), hesabınızda para bulunmadığı durumlarda da harcama yapabilmenizi sağlayan bir mevduat hesabı türüdür. Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında sunulan KMH, küçük tutarlı ve devamlı bir kredi olarak da kabul edilebilir. Hesabınıza tanımlı ve her ay limit dahilinde kullanabileceğiniz bir krediniz olur. Bu hesabınızı kullandığınızda, harcama yaptıkça bakiyeniz (-) olarak görünür. Hesabınıza yeterli para girdiğinde ise yeniden artıya çıkar. Kredili hesabınızdan kullandığınız tutarı, belirlenen tarihlerde, uygulanacak faiz tutarı ile birlikte ödemeniz gerekir. Aksi hâlde gecikme faizi uygulanır ve kredi notunuz olumsuz etkilenir.

Kredili mevduat hesaplama işlemi bankalar tarafından yapılır ve genellikle bankanız size bu hesabı teklif eder. Bankalar, uzun süre müşterisi olan ve ürünlerini aktif olarak kullanan müşterilerine, genel müşteri limiti üzerinden bu hesabı kullandırırlar. Ayrıca siz de bankadan kredili hesap talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için vadesiz mevduat hesabına sahip olmanız gerekmektedir.

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Vadeli mevduat hesabı, birikim yapmanıza ve yapılan birikim üzerinden faiz getirisi sağlamanıza olanak tanıyan bir hesap türüdür. Bu hesaba yatıracağınız para, belirlediğiniz vade süresi boyunca, bankanın belirlediği vadeli mevduat faiz oranları doğrultusunda değer kazanır. Vade sonunda hem anapara hem de faiz getirisi, gerekli vergiler kesilerek size ödenir. Vade dolmadan paranızı çekmek isterseniz, faiz getirisi kazanamazsınız ve sadece anaparayı alırsınız. Vadeli hesap açmak için bankaların hizmet verdiği tüm kanalları kullanabilirsiniz. Bankalar genellikle mobil uygulama, internet bankacılığı ve şube üzerinden bu hesabı açmaktadırlar. Hesap açarken vade süresini siz belirlersiniz. Çoğunlukla kullanılan vade süreleri şu şekildedir:

  • 32 gün
  • 46 gün
  • 55 gün
  • 92 gün
  • 181 gün

Yabancı paralar için de vadeli hesap açma şansınız vardır. TL mevduat faizi ile euro ya da dolar mevduat faizi genellikle farklı seviyelerde olur. Dolayısıyla bu durumda dikkat etmeniz gereken nokta döviz mevduat faiz oranlarıdır.

Vadesiz Mevduat Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

En sık kullanılan hesap türünden biri vadesiz mevduat hesabıdır. Vadesiz hesaba istediğiniz zaman para yatırabilir, istediğiniz zaman çekebilirsiniz. Fakat bu hesaptan faiz getirisi sağlayamazsınız. Vadesiz hesaplar genellikle para biriktirmek, nakit parayı kart ile kullanmak, havale/EFT yapmak ve online alışveriş yapabilmek için kullanılır. Maaş hesapları da vadesi hesap olarak açılır. Vadesiz hesap açmak oldukça basittir. Çalıştığınız bir banka varsa bu bankanın mobil uygulaması üzerinden hızlıca hesap açmanız mümkündür. Bunun dışında şubeye giderek ya da çeşitli dijital desteklerden faydalanarak vadesiz mevduat hesabı açabilirsiniz.

Tasarruf Mevduat Hesapları ve Devlet Güvencesi Nedir?

Tasarruf mevduatı; bankalarda, bireysel müşteriler tarafından açılan hesapların tümü için kullanılan bir tabirdir. Banka tarafında yaşanılacak herhangi bir olumsuzluğa karşı tasarruf mevduatlarında bulunan paralar devlet tarafından güvence altına alınır. Bu güvenceyi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) sağlar. Güvence altına alınacak paralar içinse belirli limitler vardır. Bu limitler dönemsel olarak değişebilir ve değişiklik hâlinde Resmî Gazete’de duyurulur.

Faiz Nedir?

Faiz; bir borç anlaşmasından doğan ve alacaklı için geliri, borçlu için de gideri ifade eden, borca konu olan anaparanın haricinde, anaparaya göre hesaplanan tutardır. Genel olarak nominal ve reel olmak üzere iki farklı grupta incelenir. Banka gibi organizasyonel finansal kurumlarda geçerli olan ve ilgili kurumun belirlediği faiz, nominal faizdir.

Mevduat Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Mevduat faizi hesaplama, belirli bir formüle bağlı olmakla birlikte her bankada aynı şekilde hesaplanır. Fakat her bankanın sunduğu faiz oranı farklı olduğu için alınacak sonuç farklı olur. Hesaplama yapılırken anapara ile birlikte faiz oranı ve vade süresi de dikkate alınır.

Mevduat Faiz Hesaplama Formülü Nedir?

Mevduat faiz hesaplama formülü, brüt hesaplama için “Anapara x Faiz Oranı x Vade (Gün) / 36500” şeklindedir. Bu formül sonucu elde edilen tutar brüt getiriyi gösterir ve gelir vergisi (stopaj) kesintisi yapıldıktan sonra net tutar bulunur. Yapılacak kesintinin oranı, vade süresine göre belirlenir. Kullanılan formül vade süresinin uzunluğuna göre değişebilir ve diğer formüller şu şekildedir:

  1. Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı
  2. Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı
  3. Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı

Banka Mevduat Faiz Oranları En Kolay Nasıl Öğrenilir?

Bankaların sunduğu mevduat faiz oranları değişken olduğu için hesap açmadan önce araştırma yapmanız gerekir. En yüksek mevduat faiz oranlarını sunan banka hangisiyse o bankaya yönelmeniz, elde edeceğiniz gelirin daha yüksek olmasını sağlar. Türkiye’de aktif olarak hizmet veren banka sayısı bir hayli fazladır ve bu nedenle söz konusu araştırmayı yaparak en yüksek faiz oranına ulaşmak zor olabilir. Banka mevduat faiz oranlarını en kolay öğrenme yöntemi HangiKredi üzerinden karşılaştırma yapmaktır. HangiKredi’den tüm bankaların sunduğu faiz oranlarını görebilir, karşılaştırma yapabilir ve online olarak hesap açabilirsiniz.

Banka Mevduat Faiz Oranları Ne Sıklıkla Değişir?

Banka mevduat faiz oranları dönemsel olarak farklılık gösterir. Bunun sebebi bankaların sık sık oranlarını güncellemesidir. Faiz oranlarının güncellenme sıklığı için belirlenmiş bir süre yoktur. Bankalar, dönemsel kampanyalar doğrultusunda sık sık faiz oranlarını değiştirebilir. Ayrıca yeni bir ürün tanıttıklarında ya da spesifik bir müşteri grubuna özel bir hizmet sunduklarında da faiz oranlarında değişikliğe gidebilirler. Bu nedenle mevduat faiz oranlarına işlem yapacağınız zaman bakarak güncel oranları öğrenmeniz gerekir.

Bankaların Faiz Oranları Değiştiğinde Mevduat Hesabınızdaki Faiz Oranları Otomatik Güncellenir mi?

Bankalarda tek bir mevduat faiz oranı yoktur. Mevduat hesapları kapsamına giren her hizmette farklı bir faiz oranı olması mümkündür. Bu nedenle mevduatınıza uygulanacak faiz oranının sadece size özel olma ihtimali de vardır. Dolayısıyla hesabınızda para işlerken, yani vade devam ederken bir faiz oranı güncellemesi olursa bu size otomatik olarak yansımaz. Hesap açılışında belirlenen faiz oranı, vade sonuna kadar geçerli olur. Vade bittikten sonra yeni bir hesap açarsanız, paranız açılış günündeki güncel faiz oranları üzerinden işlem görür.

Mevduat Faiz Getirisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tasarruflarınızı vadeli hesapta değerlendirmeden önce mevduat getirisi hesaplama işlemi yapmanızda fayda vardır. Bu sayede vade sonunda elde edeceğiniz toplam parayı ve faiz getirisini ayrı ayrı görebilirsiniz. Hesaplamada anapara, faiz oranı, vade günü sayısı, gelir vergisi stopajı gibi detaylar dikkate alınır. Anaparaya faiz eklendikten sonra tüm para size doğrudan ödenmez. Vergiler düşüldükten sonra birikiminizi alabilirsiniz.

Vadeli Mevduat Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vadeli mevduat faiz hesaplamasında, “Anapara x Faiz Oranı x Vade (Gün) / 36500” şeklindeki formül ile vade sonunda oluşacak toplam brüt tutar hesaplanır. Bu toplam tutar ile hesaba yatırdığınız anapara arasındaki fark ise faiz getirisidir. Gelir vergisi, bu faiz getirisi üzerinden hesaplanır ve yapılan kesinti sonucunda kazancınız belli olur.

HangiKredi Mevduat Faiz Oranları Sürekli Güncel midir?

HangiKredi, bankalar ile anlaşmalı bir şekilde, alanında uzman personellerden oluşan geniş kadrosuyla hizmet verir. Dolayısıyla mevduat faizi oranlarını güncel olarak alır ve tüketicilerin hizmetine sunar. HangiKredi üzerinden anlık olarak güncellenen mevduat faizi oranlarına ulaşabilir, tasarruflarınızı en avantajlı şekilde değerlendirebilirsiniz.

Mevduat Faizi Getirisi Stopaj (Vergi Kesintisi) Oranları Ne Kadar?

Mevduat stopaj oranları, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenir. Faiz kazancı üzerinden hesaplanan bu oran banka tarafından tahsil edilse de bankanın hesabında kalmaz ve hesap sahibi adına devlete ödenir. Hesap türüne göre farklı oranlar geçerli olabilir. Mevduat faizi getirisi stopaj oranları şu şekildedir:

Vade SüresiTL Vergi OranıDöviz Vergi OranıAltın Vergi Oranı
1 - 6 Ay%5%20%15
7 Ay - 1 Yıl%3%20%15
1 Yıldan Uzun%0%18%15

Vadesi Dolmadan Mevduat Hesabından Para Çekmek Mümkün mü?

En yüksek mevduat faiz oranını veren banka dönemsel olarak değişiklik gösterir. Her bankanın sunduğu faiz oranı farklı olduğundan ve sürekli değişebildiğinden en yükseğinin hangisi olduğunu bulabilmek için tüm bankaların oranlarını tek tek incelemek gerekir. Bankaları ayrı ayrı gezmek yerine HangiKredi mevduat sayfasından hesaplama yaparak en yüksek mevduat oranı veren bankaya ulaşabilirsiniz.

Faiz Hesaplama | Bankaların Mevduat Faiz Oranları - Hangikredi.com (2024)

FAQs

Akbank kur Korumalı mevduat faizi ne kadar? ›

Kur Korumalı Mevduat Hesabı Faiz Oranlarımız
10.000 TL'ye kadar1.000.000 TL ve Üzeri
3 Ay%12,00%12,00
6 Ay%12,00%12,00
9 Ay%12,00%12,00
1 more row

Kur Korumalı mevduat nasıl hesaplanır örnek? ›

Örnek 1: Kur Artışının Faiz Getirisinden Yüksek Olduğu Senaryo. Aradaki 50.000 – 3.024,66 = 46.975,34 TL'lik tutar müşteriye ayrıca ödenecektir. Müşteri toplamda 50.000 TL gelir elde edecektir. Vade sonunda müşterinin 150.000 TL bakiyesi olacaktır.

100 bin TL ne kadar faiz getirir 2022? ›

Vadeli Hesap Tutarına Göre Faiz Getirisi Hesaplama - 32 Gün
Vadeli Hesap TutarıEn İyi Faiz OranıVade Sonu Net Bakiye
10.000 TL%25,0010.208 TL
50.000 TL%25,0051.041 TL
100.000 TL%25,00102.082 TL
500.000 TL%25,00510.411 TL

Mevduat faizi hesaplama nasıl yapılır? ›

Mevduat için 1 günlük, 1 aylık ve 1 yıllık faiz hesaplama formülleri aşağıda verilmiştir: (Anapara / 100) * (Faiz Oranı / 365) * Gün Sayısı = Günlük Faiz Getirisi. (Anapara / 100) * (Faiz Oranı / 12) * Ay Sayısı = Aylık Faiz Getirisi. (Anapara / 100) * (Faiz Oranı) * Yıl Sayısı = Yıllık Faiz Getirisi.

En yüksek faizi hangi banka veriyor 2022? ›

13 Aralık 2022 tarihinde en yüksek faiz veren banka %26,50 faiz oranı ile Burgan Bank'tır.

Kur Korumalı faiz nasıl hesaplanır? ›

​Vade bitiş tarihinde; vade başlangıç tarihindeki kur ile vade sonundaki kur arasındaki değişim hesaplanacak, kur farkı üzerinden hesaplanan tutar ile faiz tutarı karşılaştırılacak ve yüksek olan tutar üzerinden getiri elde edeceksiniz.

Kur Korumalı ne kadar kazandırdı? ›

Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.

Kur Korumalı faiz oranı ne kadar? ›

Kur Korumalı Faiz Oranları - USD, EURO, GBP ve Altın(XAU)'dan Geçen Müşteriler:
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Faiz Oranları
VADE10.000 TL-499.999 TL1.000.000 TL-10.000.000 TL
3 Ay%12,00%12,00
6 Ay%12,00%12,00
12 Ay%12,00%12,00

Kur koruma faiz mi? ›

ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı

Banka faiz hesaplama nasıl yapılır? ›

Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı

Şu anda faiz oranları ne kadar? ›

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinin yüzde 14'te sabit tutulmasına karar verdiği kaydedildi.

Kur Korumalı 100 bin ne kadar faiz getiri? ›

Hesabın açıldığı tarihteki dolar kuru 12.34 lira. 100.000 liranın karşılığı 8.103 dolar. 3 ay sonunda 100.000 liraya 3.500 lira faiz gelecek. Stopaj uygulanmayacak. Vade bitimindeki dolar kuruna bakılacak. Dolar, hesabın açıldığı tarihteki kur olan 12.34'ten aşağıdaysa, herhangi bir kur farkı doğmayacak.

Mevduat faiz oranları nedir? ›

Mevduat faizleri banka hesaplarında bulunan nakit tutarlar üzerine eklenen miktar ile birlikte anaparaların toplanmasıyla ortaya çıkan kazanç sistemidir. mevduat faizi oranları belirli aralıklar ile merkez bankası tarafından belirlenmekte ve diğer tüm bankalar kendi banka prosedürleri aracılığı ile baz puan ...

Faizi neye göre hesaplanır? ›

Güncel enflasyon verilerine TÜİK web sitesinden ulaşabilirsiniz. Bankaların telaffuz ettiği faiz oranı, genellikle nominal faiz oranıdır. Nominal faiz oranı ise, enflasyon oranına reel faiz oranı eklenerek hesaplanır. Mevduat faiz oranı %20, enflasyon da %15 ise, aslında reel faiz oranı %5'tir.

Günlük banka faizi nasıl hesaplanır? ›

Mevduat faiz hesaplama formülü nedir?
  1. Günlük Mevduat Faiz Hesaplama. (Anapara/100) x (Faiz Oranı/365) x Gün Sayısı
  2. Aylık Mevduat Faiz Hesaplama. (Anapara/100) x (Faiz Oranı/12) x Ay Sayısı
  3. Yıllık Mevduat Faiz Hesaplama. (Anapara/100) x Faiz Oranı x Yıl Sayısı

Akbank hoşgeldin faizi kaç ay? ›

İlk hesap açılışından itibaren 45 gün boyunca tanışma faiz oranı, diğer dönemlerde Serbest Hesap liste faiz oranları geçerlidir.

Günlük kazandıran hesap hangi banka? ›

Size en yakın QNB Finansbank şubesine giderek Kazandıran Günlük Hesabınızı açabilirsiniz.

Akbank ne kadar faiz veriyor? ›

Vadeli mevduat hesabına %25,00 faiz oranı

Hesabınızı hemen açın, yüksek faiz oranı ve düşük stopaj avantajından yararlanın.

Kur Korumalı dolar düşerse ne olur? ›

Bu hesap vade süresinden önce herhangi bir gerekçeyle kapatılırsa ve dolar kuru, hesabın bozulduğu gün 8 TL'ye düşerse, 100 bin liralık hesap bakiyesi düşük kur üzerinden güncellenecek ve oluşacak 20 bin liralık fark, kişinin hesabından alınarak banka tarafından Hazine'ye aktarılacak.

Kur hesabı nasıl oluyor? ›

Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür. Bu sayede birikimlerinin kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kur Korumalı Hesap nasıl işliyor? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, Türk Lirası birikimlerinizi kurdaki değişimlere karşı korumaktadır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, hesap açılışı sırasında sunulan faiz oranı ile getiri sağlamakta, vade boyunca olası kur hareketlerine karşı birikimlerinizi korumaktadır.

Kur Korumalı da ne kadar para birikti? ›

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son verilerine göre bu enstrümanda 1,04 trilyon lira birikti.

Kur Korumalı kaç defa yapılır? ›

Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler faydalanabilecek, uygulamadan birden fazla kez yararlanılması mümkün olacak ve alt/üst limit bulunmayacak. Kur korumalı TL vadeli mevduat ve katılma hesapları, bankalar nezdinde bu nitelikte açılacak TL vadeli mevduat ve katılma hesapları şeklinde olacak.

Kur korumali mevduat hesabı faiz mi? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı'na özel stopaj oranı 0 (sıfır) dır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Asgari Faiz Oranı olarak TCMB Politika faiz oranı uygulanacaktır.

Ziraat Bankası faiz oranları ne kadar? ›

Ziraat Bank Kredi Faiz Oranları
Kredi AdıFaiz OranıMin. Vade
Konut Ürün Paketi%1,293 Ay
Tüketici Ürün Paketi%1,793 Ay

Kur korumali ne zaman bitiyor? ›

Elitaş'ın açıklamasına göre Kur Korumalı Mevduat uygulaması 2023 yılının sonuna kadar devam edecek. Kur korumalı TL mevduat hesaplarına gösterilen yoğun ilgi devam ediyor. KKM hesaplarında biriktirilen tutar yükseliyor.

Denizbank kur Korumalı faiz oranı ne kadar? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Faiz Oranları
Vade (gün) Tutar Aralığı3 ay 92-94 gün6 ay 185-187 Gün
100.000,01-250.000 TL11,00%11.75%
250.000,01-500.000 TL12.00%12.00%
500.000,01 TL-1.000.000 TL12.00%12.00%
1.000.000,01 TL Üzeri12.00%12.00%
1 more row

Kâr payı haram mı? ›

KAR PAYI CAİZ ? İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.

Kur Korumalı kâr payı caiz mi? ›

"Kur Korumalı TL Katılma Hesapları" karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslâmî Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür.

Bankadan faiz almak günah mı? ›

"Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı" diyen Diyanet, "Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Gerçek faiz nasıl hesaplanır? ›

Bir ekonomide nominal faiz, yaklaşık olarak reel faiz ile beklenen enflasyon toplamından oluşur. Başka bir ifadeyle; reel faiz, nominal faiz oranından enflasyon oranının arındırılmasıyla bulunur. Yani gerçek faizdir. Örneğin enflasyon oranı yüzde 10 , mevduat faizi oranınız da yüzde 10 ise gerçek faiziniz sıfırdır.

Mevduat hesabı ne demek? ›

Banka sistemlerinde bilinen temel hesap türlerinden biri olan mevduat hesabı, bankaya faiz değerleri karşılığında bir süreliğine paranızı yatırdığınız hesap türüdür.

Günlük kazandıran hesap ne demek? ›

Günlük Kazandıran Hesap Nedir? Dilediğiniz an para yatırıp dilediğiniz an para çekebileceğiniz Günlük Kazandıran Hesapta birikimleriniz gecelik her gün değer kazanır. Günlük Kazandıran Hesabınızı İşCep ve İnternet Şubesi üzerinden anında açarak faiz kazanmaya başlayabilirsiniz.

Faiz oranı kaç 2022? ›

Şahap Kavcıoğlu (Başkan), Taha Çakmak, Mustafa Duman, Elif Haykır Hobikoğlu, Emrah Şener. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 12'den yüzde 10,5'e indirilmesine karar vermiştir.

Bugün faiz kararı ne oldu? ›

Aralık 2021'den itibaren sabit tutulan ve Ağustos ile Eylül aylarında 100 baz puan düşürülen politika faizi, 2022 Ekim ayında da 150 baz puan düşürülerek yüzde 10,5'e indirildi.

Vadeli Mevduat Hesaplama nedir? ›

Mevduat faizi, “anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500” formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin yıllık %17 faiz veya kâr payı oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10 bin TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*17*30/36500 = 139,72 TL 30 günlük brüt faiz veya kâr payı getirisi elde edilir.

Vakıfbank 100 bine ne kadar faiz veriyor? ›

Vakıfbank Mevduat Faizi Hesaplama / 32 Günlük
Yatırım Miktarı32 Gün Sonu Net Getiri
20 Bin TL199,89 TL
50 Bin TL530,95 TL
75 Bin TL812,05 TL
100 Bin TL1.166,03 TL
16 more rows
5 Aug 2022

Halk Bankası 100.000 TL ye ne kadar faiz veriyor? ›

Kredi Detayları

Bireysel tüm nakit ihtiyaçlarınız için aylık %1,94 faiz oranı ve her bütçeye uygun geri ödeme seçenekleriyle 36 ay vadeli krediniz Halkbank' ta! Dilerseniz 100.000 TL'ye kadar kredinizi aylık %1,94 faiz oranıyla tahsis ücretli veya aylık %1,69 faiz oranıyla tahsis ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Ziraat Bankası 100.000 TL ye ne kadar faiz veriyor? ›

Ziraat Bankası Mevduat Faiz Oranları - 14 Aralık 2022
BankaAnaparaNet Kazanç
Ziraat Bankası10.000 TL110 TL
Ziraat Bankası15.000 TL166 TL
Ziraat Bankası20.000 TL221 TL
Ziraat Bankası50.000 TL552 TL

Nominal faiz oranı nasıl hesaplanır? ›

Nominal faiz oranı formülü = ((1 + Reel faiz oranı) * (1 + Enflasyon oranı)) - 1
  1. Reel Faiz Oranı; enflasyon, bileşik etki ve diğer masrafları hesaba katan faiz oranıdır.
  2. Enflasyon, nominal faiz oranını etkileyen en önemli faktördür. Enflasyonla artar, deflasyonla azalır.

Faizi kim ödüyor? ›

Bankalar para ticareti yapan kuruluşlardır. Faizle para alır, faiz ile para satarlar. Bankaların ana kaynağı mevduattır. Mevduat toplarken mevduat sahiplerine para, borçlandıkları bankalara, para piyasalarına faiz öderler.

Faiz oranı kaç Türkiyede? ›

Merkez Bankası 2021 yılında 12 faiz kararı toplantısı gerçekleştirirken yılın ilk toplantısında politika faizini yüzde 15'ten 17'ye yükseltmişti. 18 Mart 2021'deki toplantıda politika faizini yüzde 17'den 19'a yükselten TCMB Eylül ayına kadar faiz oranlarındaki bu tercihini korumuştu.

Yasal faiz hesaplama formülü nedir? ›

Basit faizde biriken faiz tutarı aşağıdaki formül ile hesaplanabilir: F = K.f.t Vade sonunda anapara ve biriken faiz tutarının (Y) ile ifade edilmesi halinde, aşağıdaki eşitlikler yazılabilir: Y = K + F Eşitlikte F yerine “K.f.t” yazılırsa; Y = K + K.f.t veya Y = K(1+f.t) eşitliği elde edilir.

Efektif faiz oranı nasıl hesaplanır? ›

Etkin faiz oranı farklı faiz oranlarının kazandıracağı bileşik faiz oranını hesaplamamızı sağlayarak seçim yapmamızı sağlar. Etkin faiz oranı bileşik faizin anaparaya bölünmesi ile hesaplanır.

Merkez bankası faiz oranları ne anlama gelir? ›

Merkez Bankasının kullandığı politika faiz oranı, bir hafta vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranıdır. Politika faizlerine ilişkin kararlar Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınır. Faiz kararları alınırken, orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır.

32 günlük faiz ne demek? ›

Bankaların vadeli hesap türleri arasında yer alan vadeli hesap için açılan vade süresinin 32 gün olarak belirlendiği hesaptır. Kısa süreli ve yüksek faizli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ülkemizde hizmet veren tüm bankalar 32 günlük hesap seçeneği sunmaktadır.

Günlük faiz ile aylık faiz mi? ›

En belirgin farklılık vadeli mevduat hesabı ve birikim hesabı arasındadır. Bu hesaplar arasında günlük faiz ve aylık faiz farkı vardır. Aylık faiz seçeneğinde vadeyi bozmak faiz kaybı yaşatırken günlük faizde böyle bir durum yoktur. Oranları farklılık gösterdiği için kazancınız da değişken olur.

1 haftalık repo faizi ne demek? ›

Bir hafta vadeli repo işlemlerine uygulanan faiz, TCMB'nin bir hafta vadeli olarak açtığı repo ihalesine bankaların katılarak ellerinde bulunan mevcut tahvil ve bonoları verip vade sonunda aldıkları parayı iade ettikten sonra tahvil ve bonolarını geri almalarıdır.

Kur Korumalı TL vadeli mevduat faizi kaç? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat
Vade/Bakiye Aralığı20.000-249.999 TL250.000-499.999 TL
3 ay (91 gün)%11,50%11,75
6 ay (180 gün)%12,00%12,00
9 ay (272 gün)%12,00%12,00
12 ay (365 gün)%12,00%12,00

Kur Korumalı mevduat ne kadar kazandırır? ›

Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.

Akbank yüzde kaç faiz veriyor? ›

Bir tıkla, vadeli mevduata %25,00 kazandıran kampanya!

Üstelik hesabınızı 1 yıldan uzun vadeli açarsanız %0, 181-365 gün vadeli açarsanız %3 stopaj avantajından yararlanırsınız. Birikiminizi Akbank İnternet ve Mobil'in ayrıcalıkları ile yönetmek ve yüksek faiz oranlarından faydalanmak için hesabınızı hemen açın.

Kur Korumalı faiz kaç günlük? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3-6-9 ve 12 ay olarak açılır. 3 ay için 91, 6 ay için 180, 9 ay için 270 ve 12 ay için 365 gün vadelerde açılabilecektir. Vade sonu tatil gününe denk gelmesi halinde vade sonu ilk iş günü olarak belirlenecektir.

Dövize en yüksek faizi hangi banka veriyor? ›

Bankada dolar hesabı olanlara en yüksek faiz oranını ING Bank, Alternatif Bank ve Fibabanka vererek, en yüksek faiz oranı veren bankalar listesinde ilk üç sıraya yerleşti.

3 aylık kur Korumalı mevduat nedir? ›

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, Türk Lirası birikimlerinizi kurdaki değişimlere karşı korumaktadır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, hesap açılışı sırasında sunulan faiz oranı ile getiri sağlamakta, vade boyunca olası kur hareketlerine karşı birikimlerinizi korumaktadır.

Garanti Bankası faiz oranları ne kadar? ›

Garanti BBVA Kredi Faiz Oranları
Kredi AdıFaiz OranıMaks. Vade
Konut/Ev Kredisi%2,73120 Ay
GARANTİ 2. El Dijital Taşıt Kredisi%2,0424 Ay
GARANTİ 0 KM Dijital Taşıt Kredisi%2,0424 Ay
Kobi İhtiyaç Kredisi%1,2936 Ay
1 more row

Finansbank faiz oranı ne kadar? ›

QNB Finansbank Kredi Faiz Oranları
Kredi AdıFaiz OranıMaks. Vade
"İyi ki Tanışmışız" dedirten kredi QNB Finansbank'ta!%0,9812 Ay
QNB Finansbank İhtiyaç Kredisi%1,6924 Ay
Standart Konut Kredisi%2,28120 Ay
Taşıt Kredisi%2,9748 Ay

Kur Korumalı faiz bozulursa ne olur? ›

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kur korumalı TL vadeli mevduata ilişkin belirlediği esaslara göre vadeden önce hesap bozulursa hem faizden hem de kur korumasından yararlanılamıyor ve ana parada eksilme meydana geliyor.

Kur Korumalı faiz bozulur mu? ›

Eğer vade dolduğunda hesap kapatılırsa, kurun düşmesi nedeniyle herhangi bir zarar söz konusu olmayacak. Kişi yatırdığı parayı, banka tarafından vade için belirlenen faizle birlikte çekebilecek.

Kur Korumalı para faiz midir? ›

ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 5938

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.